خانه / یوبوت (u-boot) چیست؟

یوبوت (u-boot) چیست؟

یوبوت چیست ؟

تکنولوژی یوبوت، سیستم دالهای دوطرفه مجوف با استفاده از قطعات پلی پروپیلن بازیافتی است که با هدف سبک سازی سقف های مجوف طراحی شده است. در این سیستم ستونها بصورت سر قارچی طراحی می شوند، منتها سرستونها در ضخامت دال نهفته می مانند و در زیر سقف سطح صاف و یکدستی ایجاد می شود که قالب بندی راحت و سریع و سطح تمام شده بهتری در معماری دارد.

سیستم یوبوت یك سیستم سازه ای از نوع دال دو طرفه مجوف ( توخالی ) میباشد كه در آن در حد فاصل مش های میلگردی بالا و پایین ، بلوك های پلاستیكی توخالی یا بلوک پلی استایرن جایگزین بتن غیرسازه ای در وسط سقف خواهد شد. سقف مجوف یوبوت از دو لایه بتن مسلح تشكیل شده است كه در بالا و پایین دال بصورت گسترده قرار می گیرد و حد فاصل این دو لایه محصولی به نام یوبوت از جنس پلی اتیلن و یا پلی پروپیلن و یا پلی استایرن قرار میگیرد.

 

اجرا

این محصول دارای هندسه مكعبی می باشد كه با توجه به نیاز پروژه و محاسبات طراحی ، ابعاد مختلفی دارد. در روند اجرای دالهای مجوف با استفاده از یوبوت، پس از آرماتورگذاری لایه زیرین ، یوبوت ها كنار هم روی شبكه آرماتور زیرین قرار گرفته و پس از قرارگیری آرماتور برشی میانی و همچنین آرماتوربندی لایه فوقانی ، بتن ریزی انجام میشود. در نهایت مقطع دال بصورت I شكل در آمده و عملکرد بهتری خواهد داشت. این قالب ها به صورت دوبل هم ، برای دهانه های بلند تر قابل اجرا هستند.

uboot-advantages

دال بتن آرمه معمولی                                                        دال مجوف دوپوش (یوبوت)

امروزه از دالهای تخت بتنی با آرماتورگذاری معمولی می توان در دهانه های بزرگ استفاده نمود . تغییرات جدید انجام شده در آیین نامه های طراحی و امکان استفاده از تکنولوژی های جدید باعث کاهش وزن دال و هزینه های اجرایی آن شده است.

برخی از پیشرفت های انجام شده در زمینه تکنولوژی بتن مسلح و دلایل اجرای دال های تخت بتنی در دهانه های بلند به ترتیب زیر می باشد:

– استفاده از آرماتورهای فولادی با مقاومت بالا
– استفاده از آرماتور منفی در وجه فوقانی دال به منظور کاهش تغییر شکل ها در دال های چند دهانه
– استفاده از بتن مقاومت بالا در دال ها
– استفاده از سیستم های قالب بندی جدید که علاوه بر امکان ایجاد هندسه دلخواه دال، باعث کاهش هزینه های اجرایی نیز می گردد.
یک طراح می تواند با توجه به وجود انواع سیستم های سقف بتن آرمه، سیستم سقف مناسب و اقتصادی را انتخاب کند. در انتخاب سیستم سقف بتن آرمه، علاوه بر اقتصاد طرح می بایست به نکات زیر توجه داشت:
– سقف باید مقاومت کافی در برابر بارهای اعمال شده را داشته باشد.
– به منظور محدود نمودن مقادیر تغییر شکل ها تحت بارگذاری های دایم و غیر دایم می بایست سختی مورد نیاز دال فراهم گردد.
– با افزایش ابعاد دهانه ها، معیار سختی از اهمیت بیشتری برخوردار می شود. در این حالت امکان دارد به جای معیار مقاومت، معیار سختی تعیین کننده ابعاد اصلی باشد.

افزایش سختی دال

همانطور که در بالا اشاره شد با افزایش سختی دال می توان دهانه های بیشتری را پوشش داد. این امر که به یاری سیستم های قالب بندی امکان پذیر شده است باعث ایجاد دال های متفاوت با سختی های متفاوت می گردد که برخی از آنها عبارتند از:

 

  • دال تخت
  • دال تخت کتیبه دار (قارچی)
  • دال با تیرهای فرعی
  • دال مجوف

در دالهای مجوف، استفاده از یک شبکه تیر متعامد در زیر دال اصلی، باعث کاهش حجم بتن ریزی، آرماتورگذاری و در عین حال کاهش وزن سقف می گردد. با این وجود در این سیستم سختی مقطع دال افزایش می یابد. این افزایش سختی به دلیل ایجاد مقطع T شکل در دال می باشد. دال مجوف دوپوش (یوبوت) نیز با الهام از دالهای مجوف و با تغییر مقطع از T به I و در نتیجه افزایش بیشتر سختی دال بوجود آمده است.

این فن آوری که در سال 1388 به تایید مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن رسیده است از ترکیب نوآورانه بتن، میلگرد و قالب هایی ازجنس پلی پروپیلن ساخته شده و با قرارگیری این قالب ها در میان بتن و حذف بتن ناکارآمد علاوه بر کاهش وزن دال و مصرف بتن باعث افزایش سختی دال می گردد.
همچنین ضخامت تمام شده این دال ها با توجه به دهانه ها و بارگذاری های مختلف، متفاوت است.